JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NEC gör 0,15 μm-asic nästa år
Japanska NEC planerar masstillverkning av systemkretsar med hälp av nya processer för 0,18 μm och 0,15 μm. Redan nästa år ska produktionen vara igång och om ett par år ska den ligga på över tio miljoner kretsar i månaden.


För att behålla sin ledande position på asic-området har japanska NEC beslutat att utnyttja sin allra senaste processteknik vid asic-tillverkningen. Företaget har nyligen presenterat ett par nya processer, som ska användas för tillverkning av systemkretsar. Företagets teknik kommer att erbjuda maximalt 34 miljoner användbara grindar, sju nivåer av metallkopplingar och en klockhastighet för systemet på 500 MHz.

De första systemkretsarna som byggs i de nya processerna ska vara i produktion nästa sommar, hoppas NEC. Till att börja med ska man göra cirka två miljoner systemkretsar i månaden, men enligt planen ska produktionen ligga på över tio miljoner efter sekelskiftet.

De nya processerna, en CMOS-process med ritade dimensioner på 0,18 μm och en risc-process för 0,15 μm, har delvis olika tillämpningsområden. CMOS-processen, som har ett tröskelvärde för spänningen över 1,5 V, är framför allt tänkt för kompakta kommersiella produkter. Risc-processen får däremot ett lägre tröskelvärde för spänningen och lämpar sig för tillämpningar med höga prestandakrav.

NEC planerar dessutom att introducera ett par nya metallsystem för kopplingen i kretsarna. Till att börja med utnyttjas ett kopplingssystem med volfram och aluminium i sju lager. Därefter planerar dock företaget att istället införa koppling baserad på koppar och ett icke-ledande material, troligen en fluoriderad version av kiseloxid.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)