JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blåtand ska förena mobila datorer
Fem industrijättar, däribland Ericsson och Nokia, går ihop för att lansera vad de hoppas ska bli en global standard för trådlösa lokala datanät.


Blue Tooth kallas konsortiet där också IBM, Toshiba och Intel ingår. Projektet bygger på teknik som ursprungligen uppges ha tagits fram av Ericsson. Enligt källor som citeras i en artikel på den amerikanska branschtidningen Electronic Engineering Times webbsidor, är målet trådlösa lokalnät där data kan överföras vid hastigheter strax under 1 Mbit/s och över avstånd på upp till 10 meter. Idén är, kanske inte helt oväntat, att Blue Tooth-systemet skall vara billigt och ha låg strömförbrukning, och att det skall användas främst för bärbara datorer och mobiltelefoner.

Om konsortiet bestämmer sig för att låta licenserna vara gratis kan det leda till en global standard för trådlösa lokala nätverk, bedömer EE Times.



Prototyper på väg att visas


Ericssons informationsavdelning bekräftar att man hör till företagen bakom tekniken, men vill inte avslöja mer före den officiella presentationen som sker efter Elektroniktidningens pressläggning.

Alla inblandade företag planerar att använda Blue Toothtekniken i sina produkter, enligt EE Times-artikeln, och vid lanseringen av Blue Tooth skall företagen visa upp prototyper av sådana produkter. De första prototyperna kommer att innehålla en tvåkretsmodul för basbands- och RF-kommunikation. Till att börja med kommer dessa att tillverkas av Ericsson, Nokia och Intel.



Under 10 dollar


Modulerna uppges kunna ha en strömförbrukning på mellan 8 och 30 mA i sändläge vid 2,7 volts spänning. Strömförbrukningen i viloläge blir 30 μA och ambitionen är att priset ska hamna under tio dollar per styck, motsvarande runt 77 kronor.

Ett liknande försök att standardisera trådlösa lokala nätverk har tidigare gjorts - under namnet IEEE 802,11 - av amerikanska branschorganisationen Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Namnet Blue Tooth syftar på Harald Blåtand, den kung som förenade Danmark på 900-talet. Vitsen med Blue Tooth-protokollet är att få alla datorer och telefonprodukter att hålla sams när de alla kopplas ihop med varandra trådlöst.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)