JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krångel med GPS 21 augusti 1999
Se upp med äldre GPS- mottagare. Nästa höst kommer de förmodligen att sluta fungera. Tillverkarna jobbar just nu för fullt med att få bukt med problemet.


Problemet har med tideräkningen i systemet att göra. GPS-tiden mäts nämligen i en cykel om 1024 veckor. Natten mellan 5:e och 6:e januari 1980 startade tideräkningen och vid midnatt till den 21 augusti nästa år kommer tiden att slå om från vecka 1024 till vecka 0000.

- Det är ett problem som man helt klart måste ta hänsyn till. Äldre GPS- mottagare kan få problem, säger Nicolas Husgafvel på Noab som säljer GPS- mottagare från Trimble.

Generellt kan man tala om tre sätt som mottagarna kan reagera på vid omslaget. Utrustningar som säljs idag sägs fungera som vanligt även efter omslaget.

- Många äldre mottagare kommer däremot att drabbas av fel i almanacksdata vid överväxlingen. Men GPS-utrustningen kommer då automatiskt att ladda ner nya almanacksdata, vilket tar upp till femton minuter, säger Nicolas Husgafvel.

Hur en GPS-mottagare kommer att bete sig i samband med överväxlingen är svårt att veta. Vissa slutar att fungera helt, dessa måste stängas av och sättas på innan de kan användas igen. Andra kommer att visa fel position, men när nytt almanacksdata är laddat skall de däremot fungera som vanligt.

- I vissa utrustningar kommer man dessutom att få fel i specialmeddelanden som innehåller datum och tid. Det är ett permanent fel som måste åtgärdas om man behöver använda informationen.

Tillverkarna arbetar just nu hårt med att ta fram lösningar. De flesta utrustningar går att uppgradera om man byter ut programvaran.

Trimble, Leica Navigation och Magellan är exempel på GPS-tillverkare som kommer att erbjuda programvara till mottagare som går att uppgradera.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)