JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssonorder betyder genombrott för IAR
Ericsson Mobile Communications i Lund fördjupar samarbetet med Uppsalaföretaget IAR Systems.

Avtalet omfattar programvarulicenser, teknisk support och gemensam teknisk utveckling. Värdet är cirka 16 miljoner kronor över en treårsperiod.



- Det är det första avtalet av det här slaget för oss, säger en mycket nöjd Tomas Wolf, som är vd på IAR Systems.

Avtalet omfattar tre delar: licensiering av IAR:s programmeringsverktyg för styrkretsar, huvudsakligen C-kompilatorer och debuggers. Licensavtalet gäller inte enbart för Ericsson Mobile utan för hela Ericssonkoncernen. Den andra delen är teknisk support till verktygen och den tredje delen innefattar tekniskt samarbete för att förbättra verktygen efter Ericssons önskemål.

- Vi måste hantera minnet och operativsystemet på ett bra sätt så att det drar så lite ström som möjligt i stand by, vilket ökar taltiden, förklarar Mats Lindoff som är chef för forskning och utveckling av mobiltelefoner inom Ericsson Mobile Communications.

- Det också en oerhörd kostnadsbesparing att koda så smart och effektivt som möjligt med liten overhead, säger han.

Istället för att själva utveckla specialanpassade kompilatorer och felsökningsverktyg för mobiltelefonerna har Ericsson valt att lägga jobbet på IAR:

- Vi försöker köpa så mycket som möjligt utifrån istället för att utveckla själva, säger Mats Lindoff.

Arbetet ska pågå under två år med uppgraderingar av utvecklingsverktygen var sjätte månad.

Licensdelen är värd knappt två miljoner kronor för IAR medan de återstående dryga 14 miljonerna fördelas lika mellan teknisk support och utvecklingsinsatser.

- De generella förbättringarna ska komma alla tillgodo men det som är specifikt för mobiltelefoni är bara för Ericsson, säger Tomas Wolf.

Ericsson Mobile Communications har använt IARs utvecklingsmiljö för programmering av styrkretsar i mobiltelefoner sedan 1989. Idag sker utvecklingen på AVR, en 8-bitars riscprocessor från Atmel. Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)