JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips & ST licensierar Ericssons blåtand
Ericsson Mobile Comunications ska tillsammans med Philips Components och ST Microelec- tronics samarbeta för att få fart på användningen av Bluetooth.


- Vi får licensintäkter samtidigt som vi får kretsar som passar våra produkter, säger Örjan Johansson på Ericsson Mobile Communications.

Philips får i sin tur tillgång till Ericssons beprövade Bluetoothkärna. Även om parterna gemensamt ska arbeta med att ta fram nya kretsar för Bluetooth så innebär avtalet ingen exklusivitet. Samma sak gäller ST Microelectronics som också slutit ett samarbetsavtal med Ericsson Mobile Communications.

- Vi har flera kunder till Bluetoothkärnan, bland annat Ericsson Components och amerikanska VLSI. Fler är på gång, säger Örjan Johansson.

- Det är viktigt att få ut tekniken så brett som möjligt. Genom att Philips och ST använder vår kärna kan vi ännu bättre garantera att produkterna fungerar enligt specifikationen.

Philips räknar med att leverera de första komponenterna i början av nästa år. Det blir en trekretslösning. Till sommaren ska den ha reducerats till två kretsar, en basbandskrets och en rf-krets.



Tvåkretslösning


ST Microelectronics ska utveckla en serie Bluetoothkretsar i sin 0,18 μm RFCOS8- process men anger inte när de första produkterna kommer. Även de kommer med en tvåkretslösning där de mest högfrekventa delarna läggs i en BiCMOS-krets.

Cahners In-Stat Group spår att det redan år 2002 ska finnas över 126 miljoner produkter som kommunicerar via Bluetooth. Det är bland annat mobiltelefoner, bärbara datorer och digitala kameror till ett värde av 1,3 miljarder dollar.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)