JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ytterligare en Linux
Lynx har tagit ett oväntat kliv in i Linux-världen. Företaget, som annars levererar realtidsoperativsystem, lanserar nu sin egen Linux-version för inbyggnad.


Många har hört talas om Red Hat Linux, men snart kommer även Bluecat Linux. Lynx Real Time Systems - mest känt för sitt Posix-kompatibla realtidsoperativsystem LynxOS - hoppar nu in i den snabbt expanderande Linuxbranschen.

Lynx kommer med en ny Linux-version för inbyggnad, med namnet Bluecat.

- Linux är ett naturligt steg för oss eftersom vi har våra rötter i Posix- världen, säger John Seaton, marknadschef på Lynx.

Lynx lovar att följa Linux öppna licensieringsmodell till en viss del. Samtidigt tänker företaget ta betalt för sina verktyg.

- Vi kommer att utöka Linux med hög tillgänglighet och funktioner för att snabbt kunna byta hårdvara, så kallat hotswap, säger John Seaton.

Grunden till Bluecat är faktiskt Red Hat Linux 6.1. Inom kort kommer också företagets utvecklingsverktyg, som idag är windowsbaserade, att stödja Red Hat Linux. När Bluecat lanseras i juni kommer Lynx även att släppa en ny version av sitt operativsystem som skall vara binärt kompatibelt med Linux.

- LynxOS 4.0 kommer att kunna köra Linux-applikationer, inklusive drivrutiner och protokollstackar, på tidskritiska inbyggda system, säger John Seaton.

Lynx har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och i år öppnades ett säljkontor i Stockholm. Ericsson ingick nyligen ett avtal med Lynx som innebär att Ericsson kan använda företagets operativsystem. Avtalet sägs vara värt omkring en miljon dollar.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)