JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minsta fingerläsaren
Genombrottet för Precise Biometrics fingersensor närmar sig. Det svenska företagets produkter skall numera distribueras av smartkortsjätten Gemplus.

Samtidigt presenterar företaget vad sägs vara världens minsta fingeravtrycksläsare.



Lundaföretaget Precise Biometrics har inlett ett nytt samarbete med världens ledande tillverkare av smarta kort, Gemplus. Franska Gemplus skall utöka sin produktportfölj för smartkortsteknik med Precise Biometrics system, som klarar säker identifiering av fingeravtryck.

- Vi är först med att integrera en smartkortsläsare med en fingeravtryckssensor. Detta gör att kortets PIN-kod kan ersättas med ett fingeravtryck, vilket är både säkrare och enklare, säger Peter Höjerback vd på Precise Biometrics.

Det var detta som lockade Gemplus, som idag omsätter fem miljarder kronor per år.

- Gemplus beslut att marknadsföra vår fingersensor visar att biometri är en mogen och säker teknik, säger Peter Höjerback.

Den kombinerade kort och fingeravtrycksläsaren demonstrerades för första gången på årets Comdexmässa. Då presenterade företaget också en mini-variant, som sägs vara världens minsta. Precise 100A, som den kallas, saknar kortläsare men är lika säker som den större modellen.

- Tanken är att erbjuda ett smidigt och säkert sätt att logga in på datorn, som kan ersätta lösenord, säger Peter Höjerback.

Men Precise Biometrics är inte ensamma om fingeravtrycksigenkänning. På Comdex fanns en hel avdelning just för biometri och bland annat premiärvisade halvledarjätten Motorola ett chips för fingeravtrycksidentifiering. Den kompletta fingersensorn, som bygger på Motorolas CMOS bildsensor och en optisk läsare från Identix, skall kunna integreras i konsumentprodukter och datorer.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)