JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Shell gör Europas största solcellsfabrik
Med en årlig produktion av solceller motsvarande 25 MW, blir Shells nya fabrik i tyska Gelsenkirchen störst i Europa.


När den nya fabriken i delstaten Nordrhein-Westfalen kommer upp i full fart ska den varje år tillverka solceller som kan alstra 25 MW, tillräckligt för att försörja 7 000 hushåll.

Till att börja med tillverkas celler motsvarande 10 MW per år. Shell gör solceller av multikristallint kisel, och tror att den tekniken går att utveckla vidare.

- På sikt kan solcellsbranschen bli en mycket större förbrukare av kisel än vad halvledarindustrin är, säger James Wilkie som är teknikchef för Shells solcellsverksamhet.

Han gissar att solcellsverksamheten ska vara kommersiellt lönsam för Shell om cirka fyra år.



Verkningsgrad på 14 procent


De solpaneler man ska tillverka märkta med 1 000 W genererar cirka 800 kWh per år i mellaneuropeiskt klimat. Det motsvarar drygt 7 kvadratmeter. Varje cell är en kvadrat med sidan 12,5 cm. Cirka 14 procent av den solenergi som träffar cellen kan idag tas tillvara som elektricitet. I laboratorier har man nått 18 procents utbyte, och det teoretiska maxvärdet är 24 procent för kisel. För framtiden håller Shell också ögonen på teknik som baserar sig på tunn kiselfilm, CIGS eller färgämnen.

De 25 MW solceller som Shell ska producera årligen kan jämföras med en världsproduktion på cirka 160 MW. Störst är Kyocera i Japan, följt av BP Solar och Siemens som båda har solcellsverksamhet i USA.

Marknaden för Shells solceller tros finnas främst i Europa men också i Sydafrika, Sri Lanka och Indien, där företaget har verksamhet för att ge landsbygdsområden tillgång till el utan anslutning till huvudnätet. Fabriken får 45 anställda.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)