JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobil datakom präglar nästa års ISSCC
När kan vi köpa Dick Tracys klocka? Det är en av alla de frågor som den 33:e upplagan av International Solid-State Circuit Conference, ISSCC, ska försöka ge svaret på.


Den årliga halvledarkonferensen ISSCC, som går av stapeln den 6 till 10 februari nästa år i San Francisco, präglas starkt av tillväxten inom data- och telekommunikation.

Bland de knappt 200 presentationer som antagits finns grundläggande forskning, som till exempel den vertikala transistorn från Bell Labs (se sid 8). Mest uppmärksamhet tilldrar sig nog de högintegrerade systemkretsarna, som MPEG4- videotelefonen från Toshiba och Dect-telefonen från Alcatel. Spektakulära är också de tre mikroprocessorer som klockas i över 1 GHz, ett ferroelektriskt minne på 4 Mbit samt ett SRAM som presterar 1,67 Gbit per sekund och ben.

MPEG4-kretsen är den första kommersiella enchipslösningen som kan hantera både MPEG4 och talkodning enligt G729/G.723.1, hävdar Toshiba. Kretsen är tillverkad i en högst ordinär process med en kanallängd på 0,25 μm och med fyra metallager. Den innehåller tre 16-bitars riscprocessorer och 16 Mbit inbyggt DRAM.

För mobiltelefontillverkarna låter Broadcoms presentation lockande. Eller vad sägs om en basbandsprocessor som klarar sig på 1 V och ändå presterar 50 till 100 mips/mW. Det är åtta gånger bättre än traditionella signalprocessorer, hävdar företaget. Kretsen består av en styrkärna och ett antal konfigurerbara beräkningsenheter.

Den sedan länge emotsedda enkretsradion gör också sin debut i Philips tappning. Företaget har utvecklat en Dect-krets i BiCMOS-teknik som innehåller både basbands- och rf-delen. Bland annat har man lyckats klämma in AD- och DA- omvandlare, en spänningsstyrd oscillator, lågbrusförstärkare och blandare.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)