JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre än väntat på Europamässan
Många har ifrågasatt behovet av en mässa för inbyggda system i Europa. Särskilt efter fiaskot förra året då Embedded Systems Conference Europe hade premiär i London. Men årets mässa var faktiskt bättre än väntat.


Elektroniktidningen, Maastricht

Embedded Systems Conference Europe, som nu har två år på nacken, utgör fortfarande bara ett smakprov av moderkonferensen i San José. Men många européer lockades ändå av närheten och ett välfyllt seminarieprogram. Besökarantalet var något högre än förra året och med tiden hoppas mässan växa fram till att bli ett av Europas största evenemang inom området.

Mässan har en klar inriktning mot programvara och givetvis var de stora realtidsoperativsystemföretagen närvarande, såsom Wind River, Lynx, QNX och svenska Enea. Branschen väntar fortfarande med spänning på att få se resultatet av Wind Rivers köp av konkurrenten ISI.



Nöjd svensk på plats


- Vi arbetar med att få samman en del av vår produktportfölj, men inga detaljerna kan avslöjas förrän köpet är godkänt av myndigheterna, säger John Fogelin från Wind River.

Utvecklingsverktyg fanns det också gott om på mässan. Eftersom UML-verktyg nu trädar fram inom inbyggnadsområdet, med löften om automatisk kodgenerering, hade företag som Rational och Objec Time välbesökta montrar.

Greenhills ställde ut med en jättemonter vars huvudsyfte var att visa den nya integrerade utvecklingsmiljön Multi2000. Även konkurrenten IAR Systems från Uppsala - som länge funderat på att inte ställa ut i år - fick uppmärksamhet.

- Det hade varit helt fel att missa mässan. Vi är verkligen nöjda med kvalitén på besökarna, säger Jan Broberg, IARs marknadschef.

IAR berättade om sina planer på att integrera sitt UML-kompatibla modelleringsverktyg Visual State i sin utvecklingsmiljö. Resultatet förväntas vara klart nästa sommar.

Ett annat Uppsalaföretag, Hectronic, ställde för första gången ut utanför Sverige. Företaget lockade med en enkortsdator, PC/104, med låg effektförbrukning. Enkretsdatorn är uppbyggd kring Intels Pentium-processor med MMX-tillägg.

Trots att kopplingen mellan verktyg och hårdvara har blivit allt viktigare saknades de allra flesta styrkretstillverkarna. Intel och Toshiba var ensamma från halvledarfronten, och egentligen deltog Intel samtidigt i en parallell mässa, kallad Applied Computing Developers Conference. Applied Computing är ett nytt begrepp som försöker definiera pc-kompatibla inbyggda system, såsom industridatorer och kortdatorer.

De svenskar som gick på mässans föreläsningar menar att kurserna var av bra kvalitet. Den 27 januari har man återigen chansen att lyssna på nya seminarier kring inbyggda system. Då arrangerar Elektroniktidningen och Miller Freeman en Inbyggnadsdag i Electrum i Kista.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)