JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Future dementerar rykte
Som vi kunde rapportera i förra numret är den kanadensiska distributören Future i blåsväder sedan företagets ledning anklagats för att ha lurat sina leverantörer på hundra miljoner dollar genom att ha dubbel bokföring.


Flera av Futures leverantörer har hoppat av det sista halvåret, bland annat Texas Instruments, On, AMD och Dallas vilket ytterligare spätt på ryktena.

- Att vi skulle ha lurat On faller på sin egen orimlighet. Hundra procent av On:s produkter har sålts enligt "market price". Ingenting var "ship-and-debit", säger Knut Pogost som är Nordenchef för Future Electronics.

Anklagelserna gäller "ship-and-debet" som innebär att distributören köper komponenterna av tillverkaren för ett visst pris. På så sätt får tillverkaren snabbt betalt och slipper själv att ligga med lager.

När distributören sedan säljer komponenterna sker det alltid till ett lägre pris än inköpspriset, enligt Pogost. Distributören går då tillbaka till tillverkaren. Han får dels klartecken för affären, dels en återbetalning som både täcker mellanskillnaden och ger en vinst.

- Det här är en metod som alla distributörer använder. För Future står den här typen av affärer för mindre än 50 procent av omsättningen, säger Knut Pogost.

Det andra sättet att göra affärer på kallas "market price". Då står distributören själv för hela risken genom att köpa in komponenterna till bästa pris och sedan sälja dem till rådande marknadspris.

Att Future förlorat flera agenturer det senaste halvåret har en naturlig förklaring, enligt Sverigechefen Roger Holmström.

- Vi tog in ett tjugotal nya agenturer för tre år sedan och vi har satsat hårt på breddleverantörerna så det är naturligt att en del mer nischade hoppar av.

- Att vi bara tappat agenturer är fel. Vi har också fått flera nya som vi ska börja med efter nyår, bland annat Fairchild och Rohm.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)