JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel öppnar center för trådlöst i Kista
Intel etablerar ett kompetenscenter i Kista för trådlös kommunikation.


När Intel nu etablerar sitt första kompetenscenter för trådlös kommunikation är lokaliseringen självklar. Det blir Kista. Där finns både Ericsson och Nokia liksom KTH och en rad små groddföretag. Dessutom ligger Sverige i frontlinjen vad gäller Internetanvändning.

Centret, med namnet Intel Wireless Competence Center IWCC, får fyra huvudområden: kiselteknik, infrastruktur, standarder och tilllämpningar som exempelvis e-handel.

- Det ska fungera som en resurs för våra olika produktavdelningar men det ska också kunna hjälpa våra kunder att utveckla nya produkter, säger Robert Eckelmann från Intels Münchenkontor.

Centret kommer att husera i hjärtat av Kista på Isafjordsgatan och har redan en handfull anställda, varav chefen Leif Persson och ytterligare två personer är internrekryteringar. Robert Eckelmann vill inte precisera budgeten men säger att satsningen handlar om tiotals miljoner dollar och att centret ska få ett par dussin anställda.



Vill inte missa tåget


Att Intels komponenter redan behärskar pc-marknaden är väl allom bekant. Mindre känt är nog att över hälften av alla mobiltelefoner innehåller företagets flashminnen.

Intel har på sistone satsat aggressivt för att positionera sig på den framväxande marknaden för handhållna kommunikationsprodukter. Bland annat har man utvecklat en ny version av den extremt strömsnåla processorn Strongarm, som följde med i uppgörelsen med Digital Equipment. Intel har också nyligen förvärvat DSP Communications som utvecklar signalprocessorer.

Så att man etablerar ett kompetenscenter i Kista är ett naturligt steg på den inslagna vägen.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)