JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredband i telenätet inom två år
Telia Research i Luleå och fransk-italienska ST Microelectronics har visat upp ett fungerande VDSL- system (very-high-bit-rate digital subscriber line) som klarar 60 Mbit/s över korta avstånd på vanlig koppartråd.

Systemet, som kallas Zipper, är resultatet av ett årsgammalt samarbete där Telia Research tagit fram grundkonceptet och ST implementerat lösningen i en digital asic.



- Vi driver arbetet med VDSL som ett måste för att kunna tillhandahålla bredband i kopparnätet, säger Göran Ökvist som är projektledare för Zipper på Telia Research i Luleå.

Zippersystemet ger en tusenfaldig ökning av bandbredden jämfört med dagens modem på 56 kbit/s och nästan tio gånger mer kapacitet än ADSL, som nu är på väg att införas i telenäten världen över. På Telia hoppas man att VDSL kan börja införas redan år 2001.

- Zipper kan ge bredband till en stor del av alla Telias kunder i Sverige, säger Göran Ökvist.

- För den som bor mindre än 500 m från Telias kopplingsskåp bör systemet ge 60 Mbit/s och på avstånd upp till 1,5 km klarar det runt 10 Mbit/s.

I ett VDSL-system kan bandbredden fördelas valfritt mellan upplänken och nerlänken till abonnenten. Men systemet är skalbart från 6 till 60 Mbit/s vilket i praktiken innebär att man som kund kommer att kunna erbjudas ett flertal olika bandbreddsklasser beroende på behov.

Standarden för VDSL är ännu inte antagen i ITU. Nästa möte är i januari och förhoppningsvis kommer ett beslut då. Striden står mellan två lösningar, DMT eller Discrete Multi-Tone, som bland annat förespråkas av Telia, Texas Instruments och Alcatel och en lösning som kallas CAP.



Kompatibelt med ADSL


- Dagens ADSL-system har 256 bärvågor. En av fördelarna med Zipper är att det har samma bärvågsbredd och avstånd mellan bärvågorna som ADSL och den bantade versionen av ADSL som kallas ADSL.Lite. Det gör att man kan köra olika typer av system på näraliggande kablar utan att de stör varandra, säger Göran Ökvist.

Det är en egenskap som blir allt viktigare eftersom man som operatör inte alltid kan veta vad som körs på intilliggande kablar.

Ytterligare en fördel med Zipper är att operatören kan uppgradera sitt system till VDSL utan att behöva byta ut alla de ADSL-modem som installerats hos kunderna.

Det VDSL-system som demonstrerats av Telia och ST består idag av ett analogkort och en digital asic. Analogkortet har utvecklats ihop med ett icke namngivet amerikanskt företag medan den digitala asicen med 10 miljoner grindar utvecklats av ST tillsammans med det franska forskningsinstitutet CNET. Asicen är tillverkad i en 0,25 μm-process och en stor del av ytan upptas av ett inbyggt SRAM-minne.

- Stora delar av minnet kommer att försvinna i nästa generation, men vi har gjort minnet större för att enklare kunna experimentera med algoritmerna. När man drar ner storleken blir det plats för att integrera ytterligare funktioner på kretsen, säger Göran Ökvist.

Nästa steg i utvecklingsarbetet blir att krympa systemet ytterligare genom att utnyttja ST:s 0,18 μm process.

Förhoppningsvis blir det arbetet klart under nästa år så att tekniken kan börja införas redan år 2001 i kommersiella system.

- Inom tre till fyra år borde ett VDSL-modem ha samma storlek och pris som dagens modem.

Men Telia och ST är långt ifrån ensamma om att utveckla VDSL-lösningar. Tyska Infineon (fd Siemens) och israeliska Savan Technologies har i dagarna visat upp en tvåkretslösning som man hävdar

är den mest integrerade hittills och franska Alcatel har tillsammans med Texas Instruments tagit fram en Zipper-liknande lösning.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)