JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson säljer sista AXE-fabriken
Ericssons Östersundsfabrik för mobilväxlar med 670 anställda blir den amerikanska legojätten Solectrons första större tillverkningsenhet i Sverige.


Det står klart när Ericsson nu gör sig av med sina sista produktionsenheter för AXE-produkter i Sverige. Solectron förvärvar också Ericssons fabrik i franska Longueness med 480 anställda.

- Det var Östersundsfabrikens kunnande inom systemproduktion och test som gjorde den intressant för oss, säger David Kynaston som är Solectrons Europachef.

- Det hade tagit oss lång tid att själva bygga upp den kompetensen från grunden.

- Vi kommer att forsätta producera för Ericsson men vi kommer också att introducera nya kunder i Östersundsfabriken, säger David Kynaston.

Ericsson var redan tidigare en av Solectrons tio största kunder.

- Köpet stärker ytterligare våra band med Ericsson.



Positiva kommentarer


Kommentarerna från de anställda har varit positiva. Alternativet till en försäljning hade varit en nedläggning, som i Norrköping.

Affären förväntas bli klar under första kvartalet nästa år.

- Vi kommer att organisera om verksamheten enligt vår modell vilket bland annat innebär att beslut tas på låg nivå, säger David Kynaston.

Solectron, som är världen största kontraktstillverkare med en omsättning på 8,4 miljarder dollar, har sedan 1997 ett så kallat NPI-centrum, New Product Introduction, i Sverige. Huvuddelen är lokaliserat till Norrköping med en mindre del i Stockholm. På ett NPI-centrum hjälper man kunderna med allt från kunskap om trender inom elektronikproduktion till att utveckla prototyper och kompletta produktionsunderlag. Däremellan finns sådant som förstudier, lönsamhetsstudier, teknik- och komponentval liksom kalkyler för alternativa produktionssätt.

För att kunna ta fram prototyper och kortare serier har man en enhet i Norrköping med bland annat en ytmonteringslina, en testanläggning med flygande prober och en avancerad röntgenutrustning.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)