JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimala vattenkanaler kyler kortet
Ett nytt sätt att kyla komponenter på mönsterkort har utvecklats av tyska Ilfa.


Tyska Ilfa i Hannover hävdar att deras nya kylsystem för mönsterkort gör det möjligt att exakt kontrollera temperaturen på kortet, utan avancerade fläktar. Kylsystemet Ilfacool är resultatet av ett treårigt utvecklingsprojekt som medfinansierats av tyska staten. Det är dock Ilfa som stått för utvecklingsarbetet och som innehar patenten.

Principen för det helt integrerade kylsystemet är att ett tunnt kopparlager mitt inne i mönsterkortets struktur förses med ett stort antal mycket små kanaler. En kylvätska, exempelvis destillerat vatten, förs genom dessa kanaler med hjälp av en pump och en värmeväxlare. Detta värmeisolerade kyllager står i förbindelse med kopparplattor under komponenterna på kortytan via ett antal utgångar med hög värmeledningsförmåga. Med hjälp av temperaturdetektorer på komponenterna och en regulator är det sedan möjligt att hålla konstant önskad temperatur vid komponenterna.



För bort 30 w per komponent


Den nya tekniken är tänkt att ersätta konventionella luftbaserade kylsystem, och om en mikropump utnyttjas kräver det mindre utrymme än fläktar, hävdar företaget. Mikrokanalerna kan konstrueras i vilket mönster som helst på kortet för att ta bort värme där så krävs. Ett kort med kylkanaler sägs heller inte vara tjockare än ett vanligt flerlagerskort.

Systemet kan enligt företaget bortföra cirka 30 W värmeenergi per komponent. Konstruktion och tillverkning av kanalerna sker på konventionellt sätt.

Ilfa utnyttjar tekniken på egna mönsterkort och erbjuder kompletta system med värmeväxlare, pumpar och detektorer. Företaget utesluter inte att i framtiden licensera ut tekniken till andra korttillverkare.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)