JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synopsys samlar 50 företag bakom C++
En gemensam plattform ska göra det lättare att konstruera systemkretsar. Det är tanken bakom Open System C Initiative, som presenterades på Embedded System Conference nyligen.

Elektroniktidningen, San José

- Vi vill förena hårdvaru- och programvarukonstruktion och verifiering och analys i en gemensam plattform, säger Aart de Geus vd på Synopsys som tillsammans med Coware laserande initiativet.

Att valet av språk föll på C och C++ är ingen överraskning; inbyggd programvara står för över hälften av innehållet i många systemkretsar, och dagens programmerare och systemkonstruktörer använder just C och C++.

Haken har varit att det finns olika dialekter av språken, vilket exempelvis gjort att IP-leverantör som Arm har varit tvungna att stödja olika C-miljöer.

Det första resultatet av initiativet är System C, som består av en uppsättning klassbibliotek i C och C++ samt en snabb simuleringskärna. Miljön stöder hårdvarufenomen som klockor, processer och signaler likaväl som avbrott i programvaran och abstrakt kommunikation i systemmodellering.

Öppen licensiering

För att snabbt få spridning på plattformen har man valt en öppen licensieringsmodell. Plattformen är gratis och ska förbättras och uppdateras under ledning av en styrgrupp. Redan nu kan man ladda ner ett utkast på plattformen på Internetadressen www.systemc.com.

Initiativet backas upp av drygt femtio företag: halvledarleverantörer, systemtillverkare och verktygsleverantörer såväl som leverantörer av så kallad IP, Intellectual Property. Med på listan finns exempelvis Ericsson, Texas Instruments och Sun. Men de två stora verktygsleverantörerna Cadence och Mentor Graphics saknas än så länge.

Susan Kelly Charlotta Von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)