JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Piezoelektronik styr mikrospegelskärm
Koreanska Daewoo Electronics har utvecklat en mikrospegelteknik för bildprojicering. Tekniken liknar den som Texas Instruments redan utnyttjar i en rad produkter.

En bildprojiceringsteknik baserad på speglar och elektromekanik i mikroskala har utvecklats av forskare hos Daewoo Electronics i Sydkorea. Tekniken, som enligt företaget snart är redo för användning i kommersiella produkter, kan utnyttjas för mycket ljusstarka och kontrastrika projektorer.

Daewoos teknik påminner mycket om Texas Instruments digitala mikrospegelteknik, som företaget tillsammans med ett flertal licenstagare utnyttjar i en rad olika projektorsystem. I slutet av nästa år väntas exempelvis Panasonic lansera ett system för högskärpe-tv som är baserat på TIs teknik. Och under sommaren har Texas Instruments demonstrerat att tekniken även kan utnyttjas för helt digital filmvisning.

Både TI och Daewoo har utvecklat mikroelektromekaniska system som ändrar mikrospeglarnas lutning och därigenom modulerar skärmljuset och skärmens gråskala. Daewoos system utnytt-jar dock piezoelektronisk kraft för att kontrollera mikrospeglarnas lutning. Och det menar företaget ger mycket exakt kontroll av lutningsvinkeln, vilket resulterar i fler än 256 nivåer av grått.

Daewoo placerar i sitt system en piezoelektrisk kantilever under varje bildpunktsalstrande mikrospegel. Tunnfilmsteknik utnyttjas för att göra dessa mikrokantilevrar, som består av ett bärande lager, en bottenelektrod, ett piezoelektriskt lager och en toppelektrod. När ett elektrisk fält läggs på vid de båda elektroderna gör den mekaniska sträckningen i det piezoelektriska lagret att spegeln vinklas. Svarstiden för varje bildpunkt är 25 μs, vilket enligt Daewoo är snabbt nog för färgtillämpningar.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)