JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola rullar ut sin plan för Power PC
Nyligen introducerade Motorola de första processorerna i fjärde generationen av Power PC. Samtidigt presenterades planer på ytterligare två processorgenerationer.

Sedan starten 1991, då Motorola, IBM och Apple utvecklade den första Power PC- processorn tillsammans, har denna arkitektur genomgått mycken utveckling. Parterna utvecklar numera kretsarna var för sig, delvis i konkurrens med varandra.

De första kretsarna i den nu aktuella generationen från Motorola, MPC7400 ur generation G4, sitter bland annat i de senaste Macintoshdatorerna. Denna krets finns i versioner för frekvenser mellan 300 och 450 MHz, med en 500 MHz-variant på väg ut från fabriken. Den görs för närvarande i Motorolas 0,15 μm CMOS- process med kopparledningar, men ska så småningom implementeras även i kisel-på- isolatorteknik, SOI. Då siktar man på att nå klockfrekvenser uppåt 1 GHz. Motorola menar dock att klockfrekvens inte längre är ett relevant mått på en processors prestanda. Denna måste i stället sättas i relation till tillämpningen.

Strax efter lanseringen av 7400 offentliggjorde Motorola även planerna för kommande generationer Power PC: G5 och G6. De första G5-processorerna når troligen marknaden kring år 2001, tillverkade i en 0,10 μm-process, troligen i kisel-på-isolatorteknik. Till dess ska arkitekturen vara omarbetad, en ny pipeline- och en ny busstruktur ska tas fram. G5 ska göras i 32- och 64- bitarsversioner och trots alla nymodigheter vara kompatibla med tidigare Power PC-varianter.

När det gäller G6 är man mer förtegen. Det enda man vill säga är att de första kretsarna är planerade till år 2004. Rimligen ska kretsarna då klockas i 4-5 GHz och tillverkas med geometrier kring 0,07 μm, vilket är ungefär gränsen för vad nuvarande halvledarteknik tillåter.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)