JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sensortestare visar vad Imego kan
En väldesignad handhållen testare av mikromekaniska sensorer är den första produkten som kommer från forskningsinstitutet Imego i Göteborg.
- Vi behövde själva något som snabbt kunde göra mätningar på nya sensorer. Samtidigt behövde vi något som tydligt visade vilka kompetenser som finns hos Imego. Resultatet har vi döpt till Trysense, berättar Imegos projektkoordinator Peter Björkholm.
Trysense är en lättanvänd och snyggt designad handhållen testare av sensorer. Den kan användas till i princip vilken typ av sensorer som helst, beroende på vad som laddas ned i den 100 000-grindars FPGA som utgör hjärtat i konstruktionen. Konfigureringsfilen laddas in via Bluetooth.
- Trysense är därmed en av de första kommersiella Bluetoothprodukterna i världen, säger Björkholm, och berättar stolt att han lyckats få loss arton Bluetoothmoduler från Ericsson.
Demonstrationsexemplaret på mässan ska kunna mäta på tre mikromekaniska sensorer: för tryck, flöde och gas. Gassensorn är i princip en elektronisk näsa, som kan känna av dofter.
Sensorerna är framtagna av institutskollegan Acreo, och elektroniken i testaren är konstruerad och producerad av IVF.
- Det är precis så vi jobbar - i nätverk. Vi söker samarbete, inte konkurrens, säger Imegos vd Bill Brox.
Han säger också att det bara var tack vare nätverket som det gick så fort att utveckla Trysense. De 4000 mantimmarna som ligger bakom trycktes in på mindre än sex månader. Att testaren är ergonomiskt designad märks exempelvis på att batteriet, som är tyngst, ligger in mot handen och att man använt ett ytmaterial som inte är så vanligt ännu.
- Materialet kommer på mobiltelefoner inom kort, säger Bill Brox.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)