JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DRAM drar halvledarmarknaden
Nu höjer analytikerna halvledarmarknadens redan starka tillväxtförväntningar ytterligare.
Hittills är det försäljningen av analoga kretsar som dragit iväg starkare än vad analytikerna anade vid årets början, men nu späs tillväxten på av en förväntad brist på DRAM, vilken kommer att driva upp priserna. Enligt tidningen Semiconductor Business News kommer därmed halvledartillväxten i år att överstiga de 30 till 31 procent som de flesta analytikerföretag trodde för några månader sedan.

Dataquest tror att bristen på DRAM kommer att göra sig gällande redan i höst och vara till våren 2002. Och man ser tecken på att tillverkarna nu bygger ut sin DRAM-kapacitet. Förra året gick bara 25 procent av investeringarna i halvledarkapacitet till minnen. Normalt ligger siffran kring 35 procent. Men i år ökar investeringarna drastiskt - exempelvis Samsung kommer att mer än fördubbla sina satsningar - så nästa år kan andelen ligga på 45-50 procent, enligt tidningen.

Något som möjligen kan motverka marknadsökningen är att det genomsnittliga prisfallet på halvledare i år varit kraftigare än tidigare. I genomsnitt - enligt Moores lag - faller priset med 30 procent på ett år, men nuvarande prissänkningstakt indikerar ett 40-procentigt prisfall innan året är slut.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)