JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Vi saknar kompetent personal"
Rekrytering är elektronikbranschens stora knäckfråga. Det finns helt enkelt för få ingenjörer. Det säger Per Lindberg, IM-föreningens ordförande.
år 1985 fanns 21 000 elektronik- och telekomingenjörer i Sverige. Tolv år senare, 1997, hade siffran visserligen ökat med nära 50 procent, till 31 000. Men det är långt ifrån tillräckligt för att fylla behoven.

- Något hårdraget kan man säga att hela branschen saknar kompetent personal, säger Per Lindberg, ordförande i leverantörsorganisationen IM-föreningen och tillika vd för Elfa.

- Problemet är stort på alla fronter. Allra störst är bristen på säljare, tekniker, serviceingenjörer och produktutvecklare. Och bristen gör att vi som vill rekrytera måste sänka våra krav, vilket varken vi eller våra kunder gynnas av, säger Lindberg.

Han lägger en del av skulden på statsmakterna som tagit bort den fyraåriga tekniska gymnasieskolan.

- Alternativen är inte lika bra, säger han.

En del av skulden har dock branschen själv. Men Per Lindberg menar att IM-föreningen gör en hel del för att öka intresset för tekniska utbildningar. Bland annat bjuder man in skolklasser till mässor och ordnar en del praktikplatser.

- Det kostar oss en del pengar, men vi måste driva detta. Rekrytering är det viktigaste problemet vi har i branschen idag, säger Per Lindberg.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)