JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidens produkter prisade
På mässans första dag delade forskningsinstitutet Imego ut sitt designpris. Det gick i år till Ann-Sofi Hartzén för "life Enhancer", en ring som automatiskt doserar medicinen för allergiker. Tävlingen är öppen för alla designhögskolor och går ut på att formge framtidens produkter.
- Det är ett genialiskt förslag som utgår från det problem allergiker har att vistas i olika miljöer, säger Aina Nilsson som är designchef på Volvo Lastvagnar och ingår i juryn.

- Hjälpmedlet är utformat som en ring. Den innehåller både sensorsystem och doseringsapparat för medicinen.

Tanken är att allergiker inte ska stoppas av sin allergi. Om det finns allergener i omgivningen skickas denna information vidare till medicineringsampullen som genast distribuerar lämplig dos medicin genom huden.

- Det är ett stort fokus på tekniken och den är fullt realiserbar. Ringen har både näsa som mäter luftkvaliteten och en tunga man kan stoppa ned i vätskor. Medicinen tas upp genom huden så man slipper kanyler, säger Bill Brox som är vd Imego.

- Det är en praktisk och genomtänkt design.

Andrapristagare blev Patrik Pettersson med Gems, ett globalt skyddssystem för miljön med bland annat övervakningssatelliter , och tredjepristagare blev Emanuel Lidberg med Balanasator, ett extra balanssinne som till exempel kan hjälpa strokepatieter till ett normalt liv.

Samtliga pristagare kommer från Lunds Tekniska Högskola och går på industridesignprogrammet. Tävlingen var dock öppen för alla designhögskolor.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)