JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analytiker varnar för investeringsiver
Mitt i marknadsuppsvinget manar analysföretaget IC Insights till försiktighet. Redan under nästa år måste halvledarindustrin dra ner på investeringstakten för att inte skapa en djup och långvarig svacka.
året har börjat bra för halvledarindustrin. Det visar inte minst statistik från marknadsanalysföretaget IC Insights. Framför allt upplever den japanska och övriga asiatiska marknaden ett ordentligt lyft, med marknadsökningar på över 40 procent under årets första kvartal jämfört med samma kvartal förra året. Uppgången väntas fortsätta under hösten och IC Insights siar om en sammanlagd marknadsökning på cirka 35 procent för hela året.
 
Enligt IC Insights är 2000 framför allt de analoga kretsarna år. I över 20 år har marknaden för dessa vuxit betydligt långsammare än den för digitala kretsar. Men under 2000-talets första månader har antalet sålda analoga kretsar vuxit med nästan 40 procent. En anmärkningsvärd ökning med tanke på att den genomsnittliga årstillväxten mellan 1994 och 1999 låg på 12 procent.
 
ST Microelectronics är det företag som enligt IC Insights statistik uppvisar den kraftigaste tillväxten bland världens tio största halvledarföretag, om man bortser från Huyndai, som växte dramatiskt i och med fusionen med LG Semicon. STs 55-procentiga tillväxt gör att företaget klättrat upp två placeringar till en sjunde plats på världens tio-i-topp-lista. Företaget planerar för ytterligare tillväxt genom att investera cirka 35 procent av sin omsättning under år 2000.
 
Sådan investeringsiver gör dock att IC Insights höjer ett varnande finger. Redan under nästa år måste tillverkarna minska sina investeringar för att inte skapa överproduktion med prisras som följd. Enligt IC Insights finns ett direkt samband mellan djupet och längden på nästa marknadsnedgång och 2001-års investeringsnivåer. Industrins investeringar ligger i år hela 60 procent över förra årets investeringsnivå.
 
Investeringstakten och industrins kapacitetsökning i och med att ett antal nya 300 mm-fabriker tas i bruk under de närmaste åren bidrar till att IC Insights menar att marknaden kommer att vända redan under 2002. övriga prognosmakare räknar med att nedgången kommer först under 2003.
 
En annan orsak är att IC Insights menar att mobiltelefonindustrin, som nu så starkt driver på uppgången, kommer att få en långsammare tillväxttakt inom de närmaste två åren. Mobiltelefonindustrin och dess kretsleverantörer måste enligt analytikerna inse att de snart lämnar en period bakom sig med en genomsnittlig årstillväxt på över
 
60 procent för att framöver "bara" åtnjuta en tillväxtnivå på mellan 25 och 30 procent.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)