JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IP-baserat mobilnät utmanar UMTS
Amerikanska Flarion, med Lucent som huvudägare, har börja sälja ett helt nytt IP-baserat mobilnät skräddarsytt för Internetkommunikation.
Det nya mobilnätet skall klara minst 384 kbit/s och upp till 6 Mbit/s, till abonnenterna. Flarion utlovar dessutom att kostnaderna blir bara en tredjedel för abonnenterna, jämfört med WCDMA och cdma2000, de dominerande standarderna för tredje generationens mobilnät, som Flarion vill konkurrera med.
 
- Flarion diskuterar nu med flera nätoperatörer. Vi hoppas ha kunder i slutet av året eller i början av 2001. Kommersiell utbyggnad kan starta sommaren 2001. Vi har nu testnät, säger Lars Johnsson, ansvarig för affärsutveckling i Flarion Technologies.
 
Flarions nya mobilnät baseras på modulationssystemet flash OFDM, Orthogonal Frequency Division Multiplexing, som har utvecklats av Lucents utvecklingsenhet Bell Labs. I nätet finns inga centrala mobilväxlar utan i varje basstation finns en radiorouter som skickar trafiken vidare.
 
Det nya systemet utvecklas för dagens viktigaste frekvensband för mobiltelefoni, mellan 700 och 950 MHz samt mellan 1,8 och 2 GHz. Näten skall kunna ha nationell täckning och klara roaming mellan olika nätoperatörer och länder.
 
Enligt Flarion så har flash OFDM mycket bra prestanda och klarar realtidstjänster som telefoni med samma fördröjning som i det fasta telefonnätet. Därmed är det möjligt att använda nätet både för Internettrafik och för IP-telefoni.
 
Radionätet är utformat så att systemet upptar 1,25 eller 5 MHz bandbredd. Därmed är det anpassat efter den frekvensplanering som görs för både WCDMA och cdma2000.
 
Tanken är att nätoperatörer som fått frekvenser för 3G-nät direkt skall kunna införa flash OFDM-nät inom ramen för givna frekvensplaner.
 
Produkten kan därmed säljas i alla länder där nätoperatörerna själva väljer vilket 3G-nät de skall använda.
 
- Flarion fokuserar på USA, Kina och Indien, säger Lars Johnsson.
 
Man anger att i dessa länder finns förutsättningar att komma in med företagsspecifika produkter. I Europa är det svårare, eftersom de flesta operatörer här väljer UMTS-standarden som baseras på radiostandarden WCDMA.
 
Flarion planerar att samarbeta med andra leverantörer och licensiera tekniken. Det kan därmed bli möjligt att köpa nätutrustning från flera konkurrerande systemleverantörer.
 
Bolaget har idag 42 anställda. Många kommer naturligtvis från Lucent men bland de nyrekryterade finns även personer som tidigare arbetet hos Motorola, 3Com, Dialogic och US Robotics.
 
Aktiekapitalet är 12,5 miljoner dollar och delägare är förutom Lucent ett antal amerikanska riskkapitalbolag. Flarion räknar dock att behöva mer kapital innan försäljningen tar fart och kan täcka kostnaderna.


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)