JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Integrerat SRAM gör skärmen energisnål
Standby-tiden för en mobiltelefon kan öka med hela 23 procent om den utrustas med en skärm med minne i varje bildpunkt. Det hävdar Toshiba som just presenterat ny energisnål skärmteknik.
Toshibas teknik bygger i korthet på att SRAM-kretsar integreras i varje röd, grön och blå bildpunkt i en tunnfilmstransistorskärm gjord av lågtemperaturpolykisel. Därmed säger sig företaget ha tagit fram en flytande kristallskärm som drar hälften så mycket energi i standby-läge som en konventionell platt skärm.

Den skärm som företaget har demonstrerat mäter 2,1 tum och är gjord att passa mobiltelefoner. Det är nämligen i mobiltelefoner som skärmens energisnålhet blir mest märkbar i form av en väsentligt längre total standby-tid. Toshiba siktar därför till att börja med på att utnyttja den energisnåla skärmtekniken i nästa generations mobiltelefoner.

Tekniken innebär att flera SRAM-celler byggs in i varje färgpunkt i skärmen. Cellerna kan hålla en bit data per färgpunkt. Det gör att en användare kan läsa sin epost och annan lagrad information, inklusive titta på färgfoton, utan att skärmens kringkretsar behöver utnyttjas eller information sändas till skärmpunkten. Därmed minskar energiförbrukningen i standby-läge med cirka 50 procent till under 1,4 mW när stillbilder med upp till åtta färger visas. Den totala standby-tiden för en mobiltelefon med ett konventionellt batteri ökar därmed enligt Toshiba med hela 23 procent, från 350 till 430 timmar.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)