JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cadence knoppar av konsultdelen
Verktygstillverkaren Cadence ska börsnotera sin konsultverksamhet under namnet Tality. Företaget har dessutom ingått en allians med Hewlett-Packard, bland annat för att anpassa programmen till processorn IA-64.
Tality blir en global storspelare inom elektronikkonstruktion. Till det nya bolaget överför Cadence ett tusental konstruktörer, tvåhundra säljare och 14 designcentrum världen runt, bland annat det omtalade Alba i Skottland. Planen är att börsnotera Tality under hösten, men Cadence tänker behålla 80 procent av aktierna.
 
Poängen med separationen är, enligt Cadence, att få såväl verktygs- som konsultdelarna att fokusera hårdare på sina respektive verksamheter.
 
Till Talitys tillskyndare hör svenska Net Insight, som utvecklat sin växelkrets Twintin i samarbete med Cadence. Bara några veckor efter offentliggörandet av Talityavknoppningen skrev Net Insight ett avtal med företaget där man befäste den framtida gemensamma utvecklingen.
 
Avknoppningen av Tality ifrågasätts dock från flera håll. EDA-analytikern John Cooley, som varit kritisk mot konsultverksamheten sedan starten, skriver i Electronic Engineering Times att Cadence borde sälja ut en större del av konsultverksamheten. Verktygen kan inte få tillräckligt med fokus så länge man behåller så mycket som 80 procent av Tality.
 
Cadences förre chef Joe Costello, som en gång tog initiativet att starta konsultverksamheten, beklagar avknoppningen och säger att den kunde blivit lönsam inom Cadence om den skötts på rätt sätt. Enligt uppgift omsatte konsultdelen 128 miljoner dollar förra året, och visade en förlust på 62 miljoner dollar.
 
De bekymmersamma förlusterna, plus det faktum att Cadence tappat positionen som världens största EDA-leverantör till Synopsys, har säkerligen bidragit till beslutet.
 
Ytterligare en förändring hos Cadence är att man framöver kommer att stödja arbetsstationer från Hewlett-Packard. Enligt ett avtal mellan dessa två företag förbinder sig Cadence att lansera alla sina produkter under unixvarianten HP-UX från första stund. även alfa- och betaversioner ska kunna köras under HP-UX. Samtidigt förbinder sig HP att i första hand använda Cadence konstruktionsverktyg för den egna utvecklingen.
 
Framöver ska Cadence även anpassa sina verktyg till IA-64, den 64-bitarsprocessor som HP utvecklar tillsammans med Intel, och som kommer att sitta i många av HPs kommande arbetsstationer.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)