JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Känsligare positionsbestämning med ny fototransistor
Göteborgsföretaget Sitek i monter B02:26 har tagit fram en positionsbestämmande fototransistor med hög ljuskänslighet.
Den nya fototransistorn ES-PSD har minst fem gånger högre känslighet än motsvarande diodlösning, säger Lars-Erik Lindholm, projektledare på Sitek.

Känsligheten kommer till sin fördel när man positionsbestämmer ytor med låg reflexionsförmåga eller vill använda en ljuskälla med låg intensitet. Det sistnämnda anses speciellt viktigt ur arbetsskyddssynpunkt, för att kunna minska mängden skadlig strålning. Dessutom kan man göra laserbehandling av ögon mer skonsam.

- Användningsområdet för ES-PSD är stort. Den kan användas inom de områden där vår tidigare fotodiod PSD används idag, bland annat för lägesbestämning för jetpiloter och rymdsatelliter, säger Lars-Erik Lindholm.

- Eller varför inte i atommikroskopet, där man idag kan mäta med en noggrannhet på en halv nanometer.

Men Lars-Erik Lindholm tror även att fototransistorn kommer att få stor användning inom nya områden som exempelvis positionsbestämning för speglar i optiska växlar.

Sitek har själv utvecklat ES-PSD som bygger på en uppdelning av fotoströmmen i resistiva skikt. Genom att addera ytterligare en pn-övergång i transistorlösningen förstärks fotoströmmen och ljuskänsligheten ökar. Ytterligare en fördel med fototransistorn är möjligheten till yttre styrning och inbyggd signalbehandling. Genom att kontrollera basströmmen kan förstärkningen regleras och fotoströmmen hållas konstant.

- Fototransistorn kan dessutom användas som en våglängdsbestämmande sensor, berättar Lars-Erik Lindholm.

Genom att bestämma strömskillnaden som uppstår mellan de två p-skikten i transistorn blir det möjligt att avgöra vilken våglängd ljuset har.

Sitek har färdiga provexemplar av ES-PSD och befinner sig en utvecklingsfas där man anpassar produkten till kundernas önskemål. De kan dock komma upp i produktionsvolymer när så önskas.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)