JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter linjäriteten hos kondensatorer
Danska Danbridge släpper inom kort sin nästa generation testutrustning som mäter linjäriteten hos passiva komponenter. Den nya utrustningen, kallad CLT20, klarar inte bara att mäta på motstånd utan även på kondensatorer.
Danbridges är specialiserat på att ta fram testutrustning som kan mäta linjäriteten på passiva komponenter, vilket i sig är ett mått på komponentens livslängd och stabilitet. Tidigare har dock utrustningen framför allt använts till att mäta linjäriten hos motstånd, men i och med att CLT20 dyker upp går det även att mäta linjäriteten hos kondensatorer som har komponentvärden från 700 nF upp till µF-området.

Det som skiljer den nya utrustningen från tidigare familjemedlemmar är att CLT20 klarar att mäta mycket låga impedansvärden, ner till 10 m?. Tidigare har testutrustningen inte klarat lägre impedanser än 100 ?, vilket gjort det omöjligt att mäta på stora kondensatorer som ju har låg resistans.

Tekniken att mäta linjäriteten är annars precis lika som tidigare. Det man gör är att mata komponenten med en mycket ren 10kHz-sinusvåg. Därefter mäter man upp strömmen genom komponenten och dess 3:de harmoniska överton, vilken är ett vedertaget mått på passiva komponenters linjäritet.

- Det speciella med vår utrustning är att den klarar att mäta den 3:de harmoniska distorsionen ner till -180 dB, även om vi inte lovar mer än -160 dB. Våra bästa konkurrenter klarar inte lägre än -100 dB, säger Jan Smidt på Danbridge.

Tidigare har den här typen av utrustning framförallt använts av komponenttillverkare, men med CLT20 kan tillämpningsområdet utvidgas ytterligare.

- Man kan exempelvis mäta upp linjäriteten i förbindningarna i flerlagerskort eller kontrollera hur linjär en kontakt är.

De första exemplaren av CLT20 väntas dyka upp senare i denna månad och de första exemplaren kommer att skeppas till USA och Kina.


Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)