JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredbandstäckning med smarta antenner
Smarta antennoder ersätter såväl basstationer som mottagare i brittiska Radiant Networks bredbandslösning. Det garanterar täckningen, menar företaget.
Cambridgeföretaget Radiant Networks håller på att utveckla ett system som man lovar kommer att ge i det närmaste 100 procentig täckning för trådlösa bredbandsnät. Enligt företaget har systemet dessutom 50 gånger större kapacitet än konventionella system.
 
Trådlösa bredbandsnät fungerar vanligtvis så att data överförs från en basstation till ett antal mottagare. Radiovågor i det utnyttjade 20-40 GHz-området kan dock varken gå igenom eller runt byggnader eller träd, utan kräver att sändaren och mottagaren ser varandra.
 
Det vanligaste sättet att åtgärda problemet är att basstationernas täckningsområden överlappar och sedan hoppas att en viss mottagare ska kunna nås av åtminstone en av basstationerna. Men basstationer är dyra och dessutom innebär detta att flera frekvenser måste utnyttjas för att täcka ett visst område.
 
Radiants system utnyttjar dock inte ett nät av basstationer och abonnentmottagare, utan byggs upp av smarta noder utrustade med fyra små riktade antenner. I dessa noder kombineras funktionerna i basstationerna och mottagarna. Antennerna genererar fyra separata mikrovågsstrålar vid frekvenser mellan 28 och 40 GHz vilket ger anslutningar för upp till 25 Mbit/s full duplex.
 
Antennerna kan roteras 360 grader, vilket gör att varje nod kan ansluta till fyra andra noder. Varje nod sänder och tar emot signaler från andra abonnentnoder, så istället för en basstation som ger täckning är det abonnenterna själva som står för täckningen. Och eftersom systemet utnyttjar fyra sektorer för kopplingen mellan noderna, kan frekvenser återanvändas oftare.
 
Systemet, som kan utnyttjas för såväl ATM- som Internet-protokoll, har enligt företaget ytterligare en konkurrensfördel, priset. Antennoderna kostar visserligen något mer än mottagarna i ett konventionellt system, men å andra sidan krävs inga basstationer.
 
Radiant Networks knoppades av från kommunikationsspecialisten Plextek i slutet av 1997. Företaget planerar att expandera från dagens 27 anställda till över 100 i slutet av året.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)