JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sommarens optonyheter är här
I sommar börjar Mitel leverera de första provexemplaren av höghastighetslänken Smart OSA från fabriken i Järfälla. De klarar att överföra 30 Gbit/s upp till 300 meter.
Utvecklingen av optiska höghastighetslänkar i Mitels anläggning i Järfälla fortsätter enligt den plan Elektroniktidningen kunde beskriva i oktober.
 
Modulerna har numera börjat marknadsföras, och har döpts till 623-familjen. Provexemplar ska finnas tillgängliga i sommar, och volymproduktionen kommer igång under fjärde kvartalet. Priset är satt till 440 dollar, cirka 8 000 kronor, för 12-kanalsversionen.
 
Modulerna finns för 4, 8 och 12 kanaler, som var och en klarar att överföra 2,5 Gbit/s. Den största varianten klarar därmed 30 Gbit/s. Man hävdar nu också att signalerna kan överföras upp till 300 m, en ökning från de 200 m man angav i höstas.
 
- Det beror både på egna framsteg och på att själva fibrerna blir allt bättre, säger Claes Johansson, ansvarig för affärsområdet optisk kommunikation på Mitel.
 
En grundsten i utvecklingen är Mitels laserteknik kallad VCSEL, Vertical Cavity Surface Emitting Laser. De kan hanteras av vanliga ytmonteringsmaskiner. Man har tagit hjälp av Tyco, före detta AMP, med förbindningstekniken. Kontaktdonen som kan användas kallas MPX, MPO/TP och MT.
 
Mitel tror att årsmarknaden för moduler av denna typ kommer att vara värd kring 9 miljarder kronor inom fyra år. I oktober hävdade man att försäljningsprognosen låg på en halv miljard kronor per år, och alltså skulle kunna ta kring 6 procent av marknaden. Den uppgiften vill Claes Johansson inte kommentera.
 
- Vi tror dock att vi har en mycket konkurrenskraftig produkt, säger han.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)