JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hoppar av Ericsson för att utveckla DSP-kretsar
Freehand heter ett nytt företag med stora ambitioner för digitala signalprocessorkärnor, DSP. Det är fem före detta Ericsson-anställda som med stöd av Affärsstrategerna i Sverige ger sig i kast med att utveckla och sälja IP-kärnor, Intellectual Property, för röstkommunikationstillämpningar.
än så länge är Sundbybergsföretaget Freehand ganska hemlighetsfullt om tekniklösningarna.
 
- Eftersom vi håller på att patentera våra lösningar vill vi inte avslöja för mycket i dagsläget, säger Harald Bergh, vd på Freehand.
 
Det är dock känt att företaget avser att utveckla programmerbara DSP-kärnor för 13-bitars ordlängd och processorer baserade på dessa. Processorerna ska konstrueras att klara algoritmer för adaptiv filtrering som till exempel ekosläckning samtidigt som de inte får sluka alltför mycket effekt, något som är ett problem för de DSP-kärnor som finns på marknaden idag.
 
Freehand har emellertid specifikationen till en 66-instruktioners effektsnål DSP-kärna klar. Det ären risc-baserad arkitektur med två acceleratorer.
 
Instruktionsordlängden är 16 bitar. I en CMOS-process med 0,25 µm kanallängd beräknas kärnan sluka storleksordningen 8 mW vid 2,5 V matningsspänning för en typisk tillämpning.
 
Klockfrekvensen blir enligt utsago 16 MHz vid 8 kHz samplingshastighet. Kärnan är för närvarande under utveckling.
 
Umeåföretaget Konftel, med inriktning på ljudteknik för telefoner och Internet, har köpt in sig i Freehand. Konftel avser använda Freehands processorkärna i sina produkter, bland annat system för telefonkonferens.


Stefan Hultquist
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)