JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo startar tillverkning av specialfibrer Hudiksvall
Med stöd från Wallenberg- stiftelsen och med regionalpolitiska pengar ska forskningsbolaget Acreo starta tillverkning av specialfibrer i Hudiksvall.
Den nya enheten ska tillverka fibrer för forskningsändamål men också kunna ta hand om småskalig produktion. Tanken är att lyckade projekt ska kunna knoppas av, till exempel skett med fibergittrena i Pangea Fibre Optics. Se Elektroniktidningen nr 2/99.
 
- Vi ska göra specialfibrer, det vill säga fibrer med utökad funktionalitet, till exempel fiberförstärkare, fibermodulatorer, fibersensorer och fiberlasrar, säger Magnus Breidne som är vice vd på Acreo.
 
Idag används standardfibrer och de aktiva komponenterna sitter i ändarna på dem. Genom att integrera funktionen i fibern kan man sänka totalkostnaden för ett system.
 
Verksamheten får en tyngdpunkt på fibrer för telekommunikation men runt 40 procent ska vara andra tillämpningar som sensorer och fiberlasrar.
 
- Vi har hållit på med specialfibrer i fem, sex år men arbetet har gått på sparlåga eftersom dragtornet och preformsvarven i Sundbyberg blivit föråldrade. Hade vi inte fått ett bidrag på 15 miljoner från Wallenbergstiftelsen så hade vi fått lägga ner verksamheten, säger Magnus Breidne.
 
Nu blir det istället en nystart och den totala investeringen hamnar på 35 till 40 miljoner. Valet av Hudiksvall har inte enbart regionalpolitiska motiv. I Hudiksvall finns Ericsson Cables som tillverkar fiberoptisk kabel. Acreo hoppas också att etableringen ska stärka samarbetet med Mitthögskolan.
 
Produktionsanläggningen ska stå klar i maj nästa år och förhoppningen är att den inom tre år ska tillverka fibrer för 25 miljoner kronor.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)