JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avgörande om Veba närmar sig
Tidigt nästa kvartal kommer besked om vem köper tyska Veba Distribution, där bland annat snabbväxaren EBV och Memecbolagen ingår. Det säger Memecs högste chef David Ashworth till Elektroniktidningen.
- Vi är nere på en lista med färre än tio budgivare. Och det blir inte Arrow eller Avnet, så mycket kan jag säga, kommenterar David Ashworth, vd på moderbolaget Memec.
 
Därmed dementerar han uppgifterna i amerikansk press, som pekat ut just Arrow eller Avnet som möjlig köpare till den tyska distributionsjätten. Spekulationer har det annars inte varit någon brist på sedan moderbolaget Veba bjöd ut sin distributionsdotter till försäljning för någon månad sedan.
 
Enligt Ashworth finns tre huvudalternativ: att ledningen köper bolaget i en så kallad Management buy-out, att något stort industriföretag typ General Electric köper det, eller att det säljs till finansiella investorer.
 
Prislappen ligger kring 20 miljarder kronor, och ambitionen är att företaget ska säljas i ett stycke. Att sälja till någon konkurrent är alltså inte aktuellt, inte heller direkt börsnotering.
 
- En sådan skulle behöva ske stegvis, och då måste Veba behålla en del av ägandet under en tid framöver. Det är man inte intresserad av, säger han.
 
Om det blir finansiella investorer som köper Veba kan det naturligtvis bli fråga om börsnotering senare. Det är en ganska trolig utveckling om inte ledningen lyckas genomföra ett utköp.
 
Ashworth medger att det finns problem med att vara till salu. Det skapar oro bland personalen, och en del utvecklingsprogram med underleverantörer har lagts på is tills ägarfrågan lösts. Han poängterar att kunderna dock visar fortsatt förtroende, och att det skulle förvåna honom om de nya ägarna, vilka det nu än blir, ändrade Memecs affärsmodell.
 
- Vi växte med drygt 90 procent under första kvartalet, och jag tror att det blir 100 procents tillväxt under andra kvartalet, säger han.
 
I Sverige omsatte Vebas dotterbolag tillsammans 460 miljoner kronor 1999, upp 29 procent från året före.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)