JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 16,6 procent nytt rekord för solceller
Forskningslabbet Ångström Solar Center i Uppsala har nått hittills oanade höjder vad gäller verkningsgrad för solceller av tunnfilmstyp. Det nya rekordet lyder på 16,6 procent.
- Rekordet stärker vår tro på solceller. Och det innebär att vår teknik har en tätposition i världen, säger Lennart Malmqvist, programchef på ångströmcentret, till tidningen Ny Teknik.
 
Rekordet uppnåddes i mars och presenterades på en solenergikonferens i Glasgow i början på maj. Det tidigare rekordet låg på 14,7 procent, även det satt av forskarna i Uppsala ett år tidigare. Se Elektroniktidningen 99:14. Sedan dess har Siemens visat att man kan nå motsvarande nivå.
 
De solceller i tunnfilmsteknik som ångströmsforskarna jobbar med är ännu inte kommersiellt tillgängliga. Men i takt med att verkningsgraden höjs ökar möjligheterna för kommersialisering av tek- niken. Först måste dock även robustheten och tillförlitligheten ökas, något som kräver mer materialforskning. Det var i själva verket just sådana ansträngningar som ledde till rekordcellen. Att man dessutom råkade öka verkningsgraden var mer av en tillfällighet, enligt Ny Teknik.
 
De solceller som finns i handeln har ungefär samma verkningsgrad, men är betydligt dyrare att tillverka. Tunnfilmssolceller görs av tunna metallager lagda på skivor av vanligt glas. Tillverkningskostnaderna kan pressas till en fjärdedel av kommersiella solceller gjorda av kristallint kisel. Rättigheterna till tunnfilmstekniken ägs av företaget Nordic Solar Energy, som i sin tur ägs av Uppsala universitet.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)