JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Övergivna kretsfabriker tas i bruk
Motorola har köpt Hyundais fabriksskal i Skottland, Hyundai återuppväcker LGs gamla fabrik i Wales och Infineon funderar på att trots allt börja använda den jättefabrik som byggdes klar men aldrig togs i bruk.
Flera brittiska fabriksbyggen som övergavs när botten gick ur DRAM-marknaden får nu nytt liv. Ett säkert tecken på att konjunkturen har vänt. Koreanska Hyundai har visserligen nyligen sålt sin tomma fabrik i Dunfermline i Skottland till Motorola, som nu ska spendera 1,3 miljarder pund på att utrusta den för tillverkning av kommunikationskretsar.
 
Motorola hoppas ha tillverkningen igång i sin nya skotska fabrik redan i slutet av 2001. Utrustning för en 0,135 µm-process, uppgraderbar till 0,10 µm, ska installeras under de närmaste 18 månaderna. Samtidigt funderar Hyundai på att själv utrusta den fabrik i Newport i Wales som företaget fick överta vid fusionen med LG Semicon.
 
Fabriken lades i malpåse av LG Semicon ungefär samtidigt som Hyundai övergav sitt fabriksbygge i Skottland. Hyundai har haft förhandlingar i gång med flera potentiella köpare av Newport-fabriken, Intel bland andra. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden och marknadsförhållandena har förbättrats, varför företaget nu börjat tänka om. Att utnyttja fabriken för tillverkning av 256 Mbit DRAM-kretsar har plötsligt blivit ett alternativ värt att beakta.
 
Infineon Technologies lär också överväga att börja använda den aldrig utnyttjade fabriken i North Tyneside i nordöstra England, som Infineons moderbolag Siemens försökt sälja under lång tid. Fabriken var utrustad och klar för tillverkning av minneskretsar när Siemens gjorde en helomvändning och stängde den. Utrustningen flyttades så småningom till andra fabriker.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)