JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget slut på komponentbristen
Försäljningen av halvledare ökade med 34 procent i mars, jämfört med samma månad året innan. Störst ökning visade flashminnen, där försäljningen fyrdubblades.
Det ser ut att bli ett nytt rekordår för halvledarindustrin. Första kvartalet visade på en tillväxt över 30 procent, med mars som den starkaste månaden. Asien växte snabbast, upp 46 procent. Europa ökade 29 procent och USA 25 procent.
 
Den mest dramatiska ökningen sker på flashminnen. I mars fyrdubblades försäljningen, och kvartalet som helhet visade på en tredubbling. Programmerbar logik ökade med 78 procent, digitala signalprocessorer med 53 procent och DRAM med 33 procent.
 
ökningen mäts i pengar, och den rådande komponentbristen trissar upp priserna. Någon ände på bristen syns inte - enligt analytiker hos komponentmäklaren NECX dubblerades priserna på 1 och 2 Mbits Flashminnen under april månad. Det är alltså troligt att försäljningsökningen fortsätter ett tag framöver.
 
Med leveranstider på upp till ett år, åtminstone för flashminnen, är det inte konstigt att halvledarföretagen försöker bygga ut sin produktion så snabbt de orkar.
 
Mars var den femte månaden i rad som beställningar på produktionsutrustning satte rekord, enligt underleverantörernas organisation Semi. Men det tar tid att bygga fabriker, och det kommer därför att dröja innan marknaden är i balans. För flashminnen dröjer det 1-2 år, enligt analytiker på NECX. Den svåra bristen på tantalkondensatorer verkar inte heller lätta, tvärtom ser den nu ut att sprida sig till keramiska kondensatorer. Dessa kan ersätta tantaler i vissa tillämpningar där storlek inte är den kritiska faktorn. Priserna på keramiska kondensatorer i storlekarna 0603, 0804 och 1206 stiger snabbt.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)