JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EMC-utbildning från norr
Luleå tekniska universitet startar en EMC-utbildning för små- och medelstora företag i samarbete med KK-Stiftelsen.
När KK-Stiftelsen nu försöker få allt fler företag att bygga in elektronik i sina produkter följer behovet av utbildning om EMC, elektromagnetisk förenlighet, som ett brev på posten. Luleå tekniska universitet har därför tagit fram en skräddarsydd kurs för ändamålet.

- Kursen består av fyra delmoment. Den börjar med en halvdag med allmän introduktion för till exempel företagsledare och en halvdag för tekniker, säger åke Wisten på Luleå tekniska universitet.

Där får man bland annat lära sig vilka formella krav som ska vara uppfyllda för att en produkt ska få släppas ut på marknaden och hur man kontrollerar att EMC-kraven är uppfyllda.

I den tekniskt inriktade halvdagen får man lära sig vad man ska tänka på vid konstruktion av apparater, maskiner och system för att dessa ska bli EMC-säkra.

Det är Dag Björklöf, adjungerad professor i Luleå och en av landets främsta experter på området som håller i den första utbildningsdagen och som tagit fram utbildningsmaterialet. Det är tänkt för självstudier och distribueras på en cd-skiva som innehåller cirka 400 animerade Power Pointbilder.

Den fjärde delen är på två och en halv dag och ger praktisk introduktion till praktisk EMC-mätteknik. Den är förlagd till Luleå där universitetet har ett EMC-labb av jämförbar klass som Semko och SP.

Första kurstillfället är redan den 9 november i Luleå och den 10 november i Jönköping. även om det är kort om tid finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig. Halvdagarna kostar 1800 respektive 1500 kronor. Cd-skivan kostar 6 400 kronor per företag och 800 kronor per elev och den avslutande labkursen 8 000 kronor.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)