JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Som vanligt: Bly i många billiga elprylar

Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik visade att 47 procent innehöll farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU. Resultatet är i linje med tidigare års undersökningar.

98 produkter från 24 olika företag undersöktes i tillsynen. Resultatet visar att det framför allt är små och till viss del medelstora företag som själva importerar varor som har produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav. Det rör sig i flera fall om e-handelsföretag med direktimport från bland annat Kina.

– Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten. Men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden, säger inspektör Mariana Pilenvik i ett pressmeddelande.

De vanligaste problemen är bly i lödningar liksom ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast. Även kadmium förekommer i produkterna.

En majoritet av varorna som innehöll för hög halt farliga kemikalier hade trots det CE-märkning. Det är en märkning som tillverkaren ska sätta på elektriska produkter efter en kontroll av att produkten uppfyller lagkrav för EU-marknaden.

– Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalité säger Mariana Pilenvik. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)