JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Som vanligt: Bly i många billiga elprylar

Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik visade att 47 procent innehöll farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU. Resultatet är i linje med tidigare års undersökningar.

98 produkter från 24 olika företag undersöktes i tillsynen. Resultatet visar att det framför allt är små och till viss del medelstora företag som själva importerar varor som har produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav. Det rör sig i flera fall om e-handelsföretag med direktimport från bland annat Kina.

– Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten. Men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden, säger inspektör Mariana Pilenvik i ett pressmeddelande.

De vanligaste problemen är bly i lödningar liksom ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast. Även kadmium förekommer i produkterna.

En majoritet av varorna som innehöll för hög halt farliga kemikalier hade trots det CE-märkning. Det är en märkning som tillverkaren ska sätta på elektriska produkter efter en kontroll av att produkten uppfyller lagkrav för EU-marknaden.

– Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalité säger Mariana Pilenvik. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus