JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kalifornien ger dig rätt att reparera

Kaliforniens guvernör har klubbat en lag som tvingar tillverkare av konsumentelektronik att göra produkterna enklare att reparera. Både reservdelar och nödvändiga verktyg måste finnas tillgängliga under sju år efter försäljning av en vara som kostar hundra dollar eller mer.

Motsvarande lagstiftning har redan antagits av New York och Minnesota. I tisdags förra veckan var det Kaliforniens tur. Lagen kallas SB 244 och omfattar konsumentelektronik som datorer, tv-apparater och spelkonsoller.

Den har fått stöd från både Apple och HP men motarbetats av branschorganisationer, skriver lobbyorganisationen As You Sow i ett pressmeddelande.

Avsikten är att minska klimatpåverkan genom att en stor del av konsumentelektroniken ska gå att reparera och därmed ges ett längre liv. Tillverkarna måste tillhandahålla reservdelar och annat som behövs för att reparera dem. Inga ockerpriser är tillåtna.

Lagen har två nivåer, om grossistpriset är mellan 50 dollar och 99,99 dollar handlar det om tre år, kostar varan hundra dollar eller mer är det sju år som gäller.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)