JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efter 12 år: Vinner patentmål i Indien

I ett principiellt viktigt mål rörande standardessentiella patent gick Ericsson vinnande ur striden med indiska Lava. Men det tog 12 år från de första kraven och nio år i domstol för ett utfall som bara motsvarar den vanliga licensavgiften på 1,05 procent av varans värde, rapporterar sajten IAM.

Domen handlar om patent för 2G och 3G och tvisten startade redan 2011 när Ericsson erbjöd Lava att licensiera dessa. År 2015 stämde Lava Ericsson kring rätten att kräva licensavgifter för patenten. En kort tid senare svarade Ericsson med en motstämning och redan 2016 kom rätten med ett försäljningsförbud för Lava.

Bolaget deponerade motsvarande sex miljoner dollar hos domstolen för att få det upphävt medan processen pågick. Och nyligen kom utslaget som till största delen går på Ericssons linje.

IAM skriver att den 476 sidor långa domen är det första riktigt gedigna arbetet i Indien kring villkoren för licensiering av standardessentiella patent, det som kallas FRAND.

Domen går på Ericssons linje och kallar Lava för oärligt – bolaget hade aldrig för avsikt att teckna någon licens, medan Ericsson får beröm för sitt uppförande.

Av de åtta patent Ericsson åberopat godtar rätten sju som standardessentiella. Lava får betala 1,05 procent på försäljningspriset för sina mobiler, donglar och surfplattor. Summan landar på ungefär 30 miljoner dollar plus ränta för perioden 2011 till 2020 när det sista patentet gick ut.

Värt att notera är att Lava får beloppet nedskrivet med en åttondel eftersom ett patent underkändes. Dessutom utdömer domstolen inga böter trots att det av domen framgår att Lavas strategi var att vägra teckna licens.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)