JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Begagnade solceller hamnar i fattiga länder

Det finns en växande marknad för begagnade solceller i fattiga länder. Nyhetsbyrån Bloomberg berättar om en växande trend.

När solceller byts ut för att de tappat verkningsgrad och/eller för att ny cellteknik är bättre – då kan de hamna i Pakistan och driva en vattenpump eller som backupkraft för ett hotell i Libanon.

Det är två av de användningsområden som en krönika på nyhetsbyrån Bloomberg pekar ut. Krönikören tror att förnybar energi kommer att hitta fram till många platser i Afrika genom den här andrahandsmarknaden.

Bloomberg är inte först att peka ut fenomenet. Det finns redan marknadsplatser, från handel med stora partier ner till privatannonsering på Facebook.

Allteftersom solceller blir vanligare, installationer behöver uppdateras, och fler inser att marknaden existerar, kommer den att bli större. 

En solcellsmäklare i Hongkong, R3 Tech, tror att det säkerligen finns åtminstone 10 miljoner begagnade solpaneler på marknaden idag.  En amerikansk handelssajt för begagnade solcellskomponenter, EnergyBin, säger att den tidvis kan ha fem miljoner enheter i sitt utbud. En färsk transaktion gällde 25 MW solpaneler som skeppades till Afghanistan.

Enligt Bloomberg minskade antalet människor som lever utan elektricitet från 1,2 miljarder till 0,8 miljarder mellan år 2010 och 2019. Och det mesta av den minskningen ska ha berott på små solcellssystem som installerades i hem, gårdar och byar. 

I fjol ska 420 miljoner människor ha fått sin el från icke elnätsanslutna solsystem, enligt Bloomberg.

INGRESSBILD: Bilden är från Village Energy som är professionell installatör i Kampala, Uganda

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)