En vanlig tejprulle har förvandlats till ett minne med kapacitet att lagra mer än 10 Gbyte av forskare i Tyskland.
Kanske låter det som ett aprilskämt, men faktum är att forskare vid European Media Laboratory i Heidelberg och universitetet i Mannheim på fullt allvar håller på att utveckla ett datalagringsmedium baserat på tejprullar.
Forskarna har visat att det går att förändra plastfilmens optiska egenskaper till lagringspunkter mindre än 1 μm, genom att belysa dem med en noggrant fokuserad halvledarlaser. Tekniken liknar den som utnyttjas vid datalagring på en cd.
Såväl vid inskrivningen som vid läsningen förblir tejprullen intakt. Rullen fixeras i ett bestämt läge och den skrivande eller läsande laserstrålen styrs av en roterande spegel och fokuseras med en lins till ett utvalt lager och spår. Det är alltså möjligt att skriva in information på ett lager utan att störa intilliggande lager. Däremot går det bara att lagra information på tejprullen en enda gång.
Att tejprullen förblir still är en av teknikens viktigaste fördelar jämfört med cd-baserad teknik. Eftersom det är laserstrålen och inte lagringsmediet som rotorar undviks balansproblem som lätt kan uppstå i snabba cd-aggregat.
Därmed menar forskarna att det är möjligt att uppnå den hastighet som krävs för exempelvis digital video.
Det dröjer dock ytterligare fem år innan tekniken är färdigutvecklad.