JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare gör mikromekanik av diamant

Slitstark diamant kan ersätta kisel inom mikrosystemteknik. Det menar forskare hos Sandia National Laboratories som sägs ha utvecklat världens första ställdon av amorft diamant.


Forskare på det amerikanska forskningslabbet Sandia har lyckats tillverka vad som sägs vara världens första mikromaskin av amorft diamant.

Forskarna presenterar ett ställdon i en enkel så kallad kamstruktur där tänderna kan drivas fram och tillbaka med en variabel spänning.

Mikrosystem, det vill säga miniatyriserade system med någon mekanisk funktion, görs oftast i kisel precis som integrerade kretsar. Men eftersom amorft diamant är världens hårdaste material efter kristallint diamant, kan det förlänga livslängd och prestanda hos mikrostrukturer, enligt forskare på Sandia. En annan fördel är att diamant är biokompatibel och därför kan användas för mikrostrukturer som skall opereras in i kroppen.

Hittills har det varit opraktiskt att tillverka mikrostrukturer i diamant på grund av materialets höga inre spänningar. I Sandias process beläggs en kiseldioxidstruktur med ett 1 μm tjockt lager amorft diamant genom ett pulsat laserdeponeringssteg. Steget tar tre timmar och processtemperaturen har minskats från 1 100 °C till 600 °C. Produkter som bygger på Sandias teknik förväntas vara tillgängliga först om fem år.

Ångströmlaboratoriet i Uppsala forskar också kring mikrostrukturer i diamant, dock med polykristallint diamant, och har tagit fram kapillärstrukturer som kan användas som kylkanaler för elektronik.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)