Styrkretsar om 8- och 16-bitar med inbyggt flashminne tillhör inte längre ovanligheterna. Innan årets slut kommer åtminstone sexton halvledarföretag att kunna erbjuda sådana kretsar.
Att bygga in flashminne direkt på chipset är en klar trend i styrkretsvärlden. I översikten - som enbart tar upp 8- och 16-bitars styrkretsar med inbyggt flashminne - finns nära hundra kretsar representerade. Av dessa är emellertid drygt en fjärdedel ännu inte tillgängliga på den svenska marknaden, utan introduceras först senare i år.
ST Microelectronics är ett av de företag som ännu inte har några produkter framme. Men eftersom man redan nu flaggar för att ett tiotal kretsar kommer att släppas under hösten har vi ändå valt att ta med informationen. National Semiconductor och Arizona Microchip är ytterligare exempel på företag som inte har några produkter tillgängliga idag, men som ändå finns med i översikten.
Även Motorola säger sig introducera minst ytterligare tio styrkretsar med inbyggt flashminne inom en mycket snar framtid. Företaget har dock inte släppt någon information om kretsarna ännu, varför nyintroduktionerna inte avspeglar sig i tabellen.
En av de stora fördelarna med att använda ett flashminne i ett inbyggt system är att det enkelt kan programmeras om. Det gör bland annat att systemutvecklingsfasen underlättas.
Ytterligare en fördel är att systemtillverkaren kan vänta med att programmera minnet in i det sista. Samtidigt går det vanligtvis relativt smidigt att uppdatera ett flashbaserat system ute på fältet.
För dem som behöver dra nytta av dessa fördelar till fullo kan det vara intressant att ta reda på hur många gånger ett inbyggt flashminne verkligen kan programmeras. Speciellt eftersom det är en parameter som varierat oerhört mycket. Mitsubishi har exempelvis styrkretsar vars minne kan omprogrammeras hela 100 000 gånger, medan några andra tillverkares minnen enbart klarar 100 gånger.
De flesta kretsar har någon typ av strömsparfunktion. Vänte-, vilo- och sovläge är några av de vanligaste. Alla har dessutom någon typ av inbyggd säkerhetsfunktion för flashminnet, där läs-, skriv-, kod- samt blockskydd är några av de vanligaste benämningarna.
Ytterligare en intressant funktion att titta efter är inbyggd programmerare, så kallad boot loader. Många kretsar har det, men det är ingalunda en självklar funktion i dagsläget.
Synpunkter på översikten mottas tacksamt, liksom information som saknas i tabellerna men borde varit med.