Både IBM och Texas Instruments har presenterat tillverkningsprocesser för asicar med kanallängder på 0,18 μm. IBM ska börja producera redan nästa år. Texas når marknaden 1998.
Texas Instruments process sägs klara att på 19 x 19 mm kisel få rum med 125 miljoner transistorer. Hälften av kretsen består då av logik och hälften av SRAM. Det är första gången en asictillverkare lovar kretsar med mer än 100 miljoner transistorer. Processen, som kallas Timeline Technology, har fem metallager.
Digital signalbehandling
Föga överraskande är det framtidens behov av digital signalbehandling som TI ska fylla med denna asicprocess. Kunderna väntas ta någon av TIs DSP-kärnor, först och främst 320C54X eller 320C2XLP, para ihop med styrkretskärnor, DRAM, SRAM, flashminne och vad som nu kan behövas.
Enligt företaget är det just detta som kunderna vill ha - möjligheten att bygga system på kretsar med alla typer av kringkretsar inklusive DRAM.
För de nödvändiga verktygen jobbar Texas Instruments hårt tillsammans med bland andra Mentor och Cadence. Tanken är att verktygen ska växa fram i takt med att processen förfinas. I verktygsutvecklingen deltar också en av Texas kunder.
14 miljarderAtt Texas Instruments menar allvar visas inte minst av att man dedicerat sin nya fabrik, MOS 6 i Dallas, för denna process. I fabriken och det tillhörande FoU- centret har företaget plöjt ner närmare 14 miljarder kronor.
Hur mycket pengar IBM satsat på sin process, kallad CMOS 6, är inte känt. Men att IBM också menar allvar är det nog ingen som ifrågasätter. Med CMOS 6 blir man först i världen med 0,18 μm-asicar på den öppna marknaden. Man använder sex metallager varav ett enbart används för kommunikation inom olika celler. Den tekniken sägs ge ytterst kompakta SRAM-celler.
IBM anger inget tak för vad processen klarar av. Men man säger att genomsnittsstorleken kommer att ligga någonstans kring 250 000 grindar under första året.
På verktygssidan har IBM lierat sig med Synopsys. För de kiselnära verktygen tänker sig IBM att kunderna ska använda IBMs egna verktyg, och tillsammans med Synopsys ska man utveckla de nödvändiga syntesverktygen.
VerktygsproblemVem som kommer att lyckas bäst är naturligtvis en öppen fråga. Texas Instruments styrka är företagets kunnande inom DSP och den stora erfarenheten av asictillverkning. Mot TI talar möjligen att man ännu inte talat om hur alla frågor kring förbindningar, timing och - inte minst - verktyg ska lösas.
IBMs styrka är processkunnandet. Om någon ska kunna lösa de förbindnings- och timingproblem som uppstår vid så här små geometrier så är det IBM.
Mot Det Stora Blå talar möjligen också den bristande erfarenheten av kunder mindre än Cray och motsvarande. Frågetecken kan också resas för förmågan inom kommunikation och konsumentelektronik, där ju behoven av den här typen av asicar kommer att bli stort mot slutet av seklet.
Adam Edström