JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft gör inbyggare av elvaåringar
Microsoft gör ett nytt försök att lansera sin inbyggnadsplattform Micro Framework. Freescale, Embeddedfusion och Rhode Consulting stöder lanseringen med kort byggda kring Arm7- och Arm9-processorer.
Några hundra kilobyte RAM, 512 kbyte Flash och en Arm7-processor. Det låter inte som någonting som man skulle kunna köra ett Microsoftoperativsystem på. Men programplattformen Dotnet Micro Framework är uttryckligen konstruerad med snålhet i sikte.

Samtidigt programmeras den i ett modernt högnivåspråk som heter C#, Microsofts svar på Java. Utan ansträngning får du bland annat osynligt och automatiskt stöd för strömsnålhet och robusthet.

Ytterligare ett plus är att du använder Microsoft vanliga miljö Visual Studio för programutvecklingen. Har du inget av utvecklingskorten kan du köra Micro Framework på en simulator.

För tre år sedan släppte Microsoft trådlösa armbandsur med displayer för personliga meddelanden och väderleksrapporter. ”Spot” kallades plattformen på den tiden. I början av 2005 försökte ett litet företag kallat Dotnet CPU lansera ett eget kort på tekniken. Då kallades tekniken ”Dotnet Embedded”.

Senast vi hörde om tekniken var i somras när Digi gav stöd för den i sin Arm7-Ethernetmoduler.

Plattformen har plockats upp här och där. Microsoft använder den själv i sitt koncept Sideshow – intelligenta pc-bihang med displayer som tillåter dig att telefonera, spela musik, bläddra i adressboken och kolla epost utan att väcka den huvudprocessor som sover.

På mässan Embedded World lade Microsoft återigen ut sitt Micro Framework till allmän beskådan för inbyggnadsvärlden.

– Det är inte säkert att den här plattformen kommer att slå bland befintliga inbyggnadsprogrammerare. Men den kommer att göra inbyggnadsprogrammering tillgängligt för fler. Som Visual Basic gjorde med PC-programmering, säger Colin Miller, chef över Dotnet Micro Framework på Microsoft.

Som bevis anför han sin egen elvaåriga dotter.

Hon har demonstrerat plattformen för sina klasskamrater i en leksaksrobot, Sumobot. Kamraterna får föreslå alternativa rörelsemönster som hon programmerar in direkt, framför sin publik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)