JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tuffa år väntar maskinleverantörerna

Även om marknaden för monteringsmaskiner till elektronikproduktion ser ut att ha bottnat under årets andra kvartal dröjer det fram till 2011 innan försäljningen tar fart igen. Vid det laget kommer några av dagens leverantörer att ha blivit uppköpa eller slagits ut. Det spår analyshuset Frost & Sullivan i en färsk rapport.
- Den västa perioden var från fjärde kvartalet i fjol till och med andra kvartalet i år. Men tredje och fjärde kvartalen i år kommer bara att uppvisa en svag tillväxt. Det dröjer till andra kvartalet 2010 innan det blir någon större tillväxt, säger Harish Natesan som är analytiker på Frost & Sullivans Europakontor.

Resultatet av att elektroniktillverkarna håller så hårt i plånboken är att marknaden för ytmonteringsmaskiner från bland annat Mydata, Assembléon, Siemens, Fuji, Panasonic och Universal kommer att minska även i år. Kanske gör den det även nästa år.

- Det är först 2011 som vi med säkerhet kan säga att marknaden börjar växa igen.

Det här leder till en hård prispress där kunderna kan spela ut leverantörerna mot varandra. Resultatet kommer att bli en konsolidering av branschen. Men hur fort den går vill Harish Natesan inte sia om.

- Jag pratar med många och vet att vissa företag har problem och att andra är till salu. Om fem år kommer säkert ett antal av dagens leverantörer inte att finnas kvar.

Just prispressen är ett av de största hoten mot företag som svenska Mydata. Att nya företag skulle ge sig in i leken ser Harish Natesan som osannolikt. Han anser heller inte att det finns något teknikskifte inom synhåll som skulle kunna sänka efterfrågan på bland annat ytmonteringsmaskiner.

Vad ska då tillverkarna satsa på?

- Tidigare har fokus legat på placeringshastighet, på energieffektivitet och på de problem som övergången till RoHS medförde. Kravet på snabbhet kommer alltid att finnas kvar men temporärt kommer fokus för kunderna att vara priset. En faktor som får allt större betydelse är flexibiliteten.

Det senare hänger samman med den allt kortare framförhållningen som styr kontraktstillverkarnas vardag. Resultatet blir att de måste ha maskiner som både är snabba och går att ställa om snabbt. Det leder till ökad efterfrågan på bland annat intelligenta feedrar, avsyningsmöjligheter och förmågan att klara många olika typer av komponenter i samma monteringsmaskin. Allt för att kunna köra vitt skilda produkter i samma produktionslina.

Trots dagens dystra situation spår Frost & Sullivan att marknaden för monteringsmaskiner kommer att växa med 5,3 procent per år från 2005 till 2015 då den förväntas vara värd 3,68 miljarder dollar.

Delar man upp marknaden efter placeringshastighet hos maskinerna ligger tyngdpunkten i mitten. Det såldes maskiner som klarar att placera mellan 20 000 och 30 000 komponenter per timme (cph) för 1,8 miljarder dollar i fjol. Maskiner som är långsammare än så utgjorde 672 miljoner dollar medan de snabbaste svarade för 570 miljoner dollar.

Ser man istället till användningsområdena är det föga förvånande att majoriteten av alla maskiner används för att tillverka konsumentelektronik och datorer. Av den totala marknaden i fjol som var värd 3353 miljoner dollar svarade konsumentelektronik för 856 miljoner dollar. Datorer och minnen var hack i häl med 771 miljoner dollar. God trea kom telekom med 670 miljoner dollar.

Sedan är hoppet ganska stort ned till fjärdeplatsen som belades av industrielektronik på 387 miljoner dollar tätt följt av fordonselektronik med 325 miljoner dollar. Rymd och militär svarade för 202 miljoner dollar och medicinteknik för 140 miljoner dollar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)