JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Thingsquare styr ny smart led-lampa

Thingsquare styr ny smart led-lampa

Det svenska mjukvaruföretaget Thingsquare offentliggör nu sin andra kund på inom Internet-of-Things. Det är amerikanska Lifx som använder Thingsquare Mist för sin smarta led-lampa.
Lifx är ett amerikanskt uppstartsbolag som nyligen tagit in 1,2 miljoner dollar via Kickstarter, pengar som ska användas för att dra igång produktionen av sin smarta wifi-lampan.

Lifx sålde mer än 20 000 lampor under första veckan som man låg ute på Kickstarter.

Precis som pionjären Philips Hue-lampa är Lifx led-lampa på motsvarande 60 W och innehåller en RGB-diod. Men Lifx hävdar att man är först i världen med en led-lampa som kan kontrolleras direkt från en smartphone.

Lifx använder en kombination av wifi och 802.15.4 för sitt Thingsquarekontrollerade meshnät. Dock är det bara den lampa som är master som kommunicerar via wifi till din router, de övriga lamporna pratar med den via 802.15.4.

Wifi fungerar som en gateway till internet, både IPv4 och IPv6. Meshnätet är helt IPv6-kompatibeln.

För alla typer av smarta lampor gäller att strömbrytaren på väggen måste vara tillslagen för att systemet ska fungera. Omvänt kan man släcka lamporna via strömbrytaren om man inte hittar smartmobilen.

Alla smarta belysningssystem har en viss strömförbrukning även när lamporna inte är tända. Lifx uppger att den är så liten att ett AA-batteri skulle räcka i ett till två år. Masterlampan drar dock mer, den förbrukar mellan 2 och 3 watt.

Thingsquares första kund var tyska Tado, som tagit fram en fjärrstyrt system för värmereglering i hem och på kontor. Termostaten styrs av en smartphone-app som kommunicerar med termostaten med hjälp av Thingsquare.

Själva hårdvaran i Tado-termostaten är ett chip från Thingsquares partner Texas Instruments.

Läs vad Elektroniktidningen skrivit om Thingsquare. (Länk)

Och om nya smarta led-belysningar. (Länk)

Länk till Tado och länk till Lifx.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)