JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ryggrad ska få verktyg att samverka

Cadence och Synopsys vill etablera en "ryggrad" av ett antal kärnverktyg från de båda företagen och låta verktyg från andra aktörer hänga på som "revben".


Marknadens två största verktygsleverantörer, Synopsys och Cadence, vill råda bot på den dåliga samverkan mellan olika konstruktionsverktyg på marknaden.

Duon har kommit överens om att skapa en "ryggrad" som består av deras mest spridda verktyg. Andra verktygsleverantörer ska sedan kunna ansluta "revben" till denna ryggrad, uppger den amerikanska tidningen EET - Electronic Engineering Times.

Först ska de båda företagen utveckla en tät integration mellan Synopsys syntesverktyg Design Compiler och Cadences layoutverktyg IC Craftsman och Silicon Ensemble.

Därefter ska de definiera ett öppet gränssnitt, för att slutligen erbjuda privata labb där marknadens verktygsleverantörer kan testa hur väl deras produkter fungerar ihop med ryggraden.



Ökar produktiviteten


Initiativet, som döpts till Spine99, tar alltså inte hjälp av standardorganisationer och fokuserar på existerande produkter och gränssnitt. Bättre samverkan mellan verktyg och öppnare gränssnitt ses av många som ett sätt att öka konstruktörers produktivitet, samtidigt som det blir lättare för verktygsleverantörer att komma med innovationer.

Enligt EET diskuterades Spine99 på ett strategiskt planeringsmöte på samarbetsorganisationen Edac - Electronic Design Automation Consortium. Initiativet ska ha kommit till efter påtryckningar från flera ledande halvledarleverantörer såväl som systemtillverkare. Ericsson ska ha varit ett av företagen som låg bakom påtryckningarna.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)