JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnål datakraft till mobiler och handdatorer
Om morgondagens mobilterminaler ska kunna utföra alla omtalade tjänster måste de ha ordentligt med processorkraft.
Processorerna måste vara snabba utan att dra särskilt mycket ström, och de måste ha en lång rad kommunikationsgränssnitt. Intels kandidater heter PXA250 och PXA210.

När Intel nu ökar sina satsningar på att få in sina processorer i den mobila världen sätter man sitt hopp till 32-bitarsarkitekturen Xscale, en vidareutveckling av processorn Strongarm. Nyligen lanserade företaget processorn PXA250 och dess lillasyster PXA210, de första egenutvecklade processorerna för mobiltelefoner byggda på denna arkitektur. Intels ambition är att Xscale bli lika betydande för mobilvärlden som Pentium i pc-världen.

Ska man nå dit gäller det att avvägningen mellan hastighet och strömförbrukning är den rätta. För det populära mätetalet Mips/mW ligger Xscale ungefär lika med Arm7 och Intels egna äldre kärna SA1 vid 125 Mips, då samtliga drar kring 25 mW. I högre hastigheter är dock Xscale strömsnålare, och skillnaderna ökar med hastigheten.

PXA250 finns i varianter för 200, 300 och 400 MHz, och 300 MHz-varianten drar som mest drygt 400 mW. Förutom att kärnan i sig är strömsnål finns en rad andra strömsparande funktioner, som ett viloläge på 100 mW då kärnan är avstängd och ett sovläge på 50 μA då dessutom alla periferifunktioner utom klockan är avstängda.

En annan intressant funktion är "turboläget". På en klockcykel kan kärnans exekveringshastighet ökas med 30 eller 50 procent. Kortvariga behov av extra processorkraft drar därmed bara extra ström under begränsad tid.

Bluetooth, USB och PCMCIA

Själva processorkärnan upptar bara 15 procent av kretsytan. Resten utgörs av periferifunktioner för minneshantering, busshantering och kommunikation med omvärlden. Bland annat finns inbyggt stöd för USB och PCMCIA, samt för trådlös kommunikation ett basbandsgränssnitt för 1,84 MHz och ett gränssnitt mot Bluetooth för 920 kbit/s. Strömsparfunktionerna tar också upp en del plats.

Kretsarna är binärkompatibla med Arm9, men använder ett av Intel utvecklat multimediatillägg. Xscale utnyttjar också Strongarms så kallade Thumbtillägg, vilket minskar mängden nödvändig kod med 30 procent. Arkitekturen separerar data och kommunikation, har en sjustegs pipeline och använder sig av "dynamiskt förutseende" (dynamic branch prediction) och flera cachenivåer, allt för att öka hastigheten och minimera strömförbrukningen.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)